IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Витамините могат да намалят риска от рак

6 ноември 2012 06 20

Всекидневният прием на мултивитамин може да действа като превенция срещу рак

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Според ново изследване на американски учени витамините могат да намалят риска от рак при мъжете. Проучването обхваща повече от 15 000 мъже на възраст над 50 години, чието състояние било следено повече от десетилетие.

Резултатите показали известен спад в боря на случаите, когато мъже, приемащи витамини, заболели от рак. Друго изследване обаче показва напълно противоположни резултати, а именно, че диета от плодове и зеленчуци може да не действа толкова благоприятно върху здравето на мъжа.

Обикновено добавките с витамини се изписват на хора, които имат недостиг от тях в организма си. Въпреки това ползите от мултивитамините върху общото здравословно състояние на човек остават под въпрос, пише BBC. Някои проучвания показват, че мутивитамините могат да нанесат по-скоро вреда, ако се приемат от здрав човек.

Доктор Хауард Сесо казва, че, ако човек се храни с питателна и разнообразна храна, това може да намали риска от развитие на рак. Все пак според Сесо всекидневният прием на мултивитамин може да се разглежда като превенция срещу рак при по-възрастните мъже.

Въпреки последните данни, остават противоречивите мнения дали резултатите на това американското изследване не се базират донякъде на случайността. Най-добрият съвет е човек да се храни здравословно и разнообразно, за да набавя необходимите си полезни вещества естествено, без да се налага да приема добавки.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари