IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потенето – неприятна, но полезна реакция на тялото

28 декември 2012 13 00

Кои са местата с най-силно потене и как трябва да действате с тях

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Оказва се, че зоната с най-силно потене не са мишниците. Според ново проучване това е горната част на гърба. Най-малко мъжете се потят на места като ръцете, пръстите на ръцете и краката.

Потенето определено не е приятно, но пък е полезна реакция на тялото, особено по време на тренировки. Когато потта се изпарява, това отнема част от топлината на тялото ви и поддържа нормалната му температура. Като изключим неприятния мирис, потта е повече приятел, отколкото враг.

Ето няколко полезни съвета от мъжкото списание Men’s Health:

1.Загащете тениската си

Един от начините да увеличите изпарението и едновременно с това да намалите потенето е като загащите тениската си. По този начин създавате въздушно пространство между кожата и тениската си, което помага на потта да се изпарява по-лесно.

2.Подсушавайте лицето си, не тялото

Тъй като, когато потта се изпарява, помага на тялото да се охлади, не е добра идея да се подсушавате. Няма проблем обаче, ако избърсвате потта от лицето си, тъй като на това място тя е минимална в сравнение с други части на тялото.

3.Пийте течности

По време на тренировка трябва да приемате течности, тъй като тялото ви изкарва водата от организма ви под формата на пот. Най-добре следете теглото си преди и след тренировка. Разликата е това, което сте изгубили чрез потене и което трябва да възвърнете чрез пиене на вода. Половин килограм се равнява на около 500 милилитра течности.

4.Използвайте дезинфектант

Потните жлези са два вида – апокринни и екринни. Аппокринните потни жлези се срещат на места като подмишниците и слабините, където изпаряването е по-трудно. Това създава предпоставка за неприятен мирис. Ако нямате възможност да се изкъпете след тренировка, използвайте дезинфектант, с който да третирате засегнатите зони. По този начин ще убиете бактериите на въпросните места и ще си осигурите още няколко часа без неприятен мирис.

5.Упражнявайте потните си жлези

Ако тялото ви често попада в среда с по-висока температура, то ще се научи да бъде по-ефективно в създаването на пот. Независимо дали тренирате по-дълго или живеете в по-гореща среда, организмът ви ще се адаптира.

Снимка: Men's Health - Колкото по-тъмно червено е обозначено на картинката, толкова повече пот се продуцира на това място.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

милен ( преди 10 години )
От няколко дена ползвам Тересон, сега нямам проблем с потенето на ръцете дано да помогне и за подмишниците, тогава ще съм най-щастливият човек на света.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар