IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо мъжете оплешивяват през 20-те си години

4 февруари 2013 11 40

Експерти установили четири възможни причини

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Наблюдава се тенденция, която показва, че оплешивяването при мъжете започва все по-рано при всяко ново поколение. Докато бащите на мъжете днес са започнали да оплешивяват към края на 30-те си години, техните синове имат този проблем още през 20-те си години. Косопадът също е неприятно явление, но то се различава от преждевременното оплешивяване.

Косопадът може да бъде временен и се среща, както при мъжете, така и при жените. Оплешивяването се превръща в тенденция, а причини за него могат да бъдат не само гените, но и начинът на живот.

Шведски, италиански и индийски специалисти оформили четири главни фактора, влияещи върху оплешивяването. Това са стресът, пороците, замърсяването и лошото хранене. Нормално е човек да губи между 50 и 100 косъма на ден. По-сериозната загуба на коса вече се определя като алопеция – знак, че нещо в организма не е наред.

Оплешивяването може да бъде причинено от психически или физически стрес, резултатите от който се проявяват в следващите три месеца. Така например, ако имате хранително отравяне, нормалното усвояване на хранителните вещества през този период може да доведе до загуба на коса през следващите няколко месеца. Така че е важно да си припомните миналия събития и да се опитате да установите причината.

Хранете се добре

Връзката между храната и косата е много проста. Косата се състои от протеин, наречен кератин. Следователно е от съществено значение да включвате достатъчно храни, богати на протеин в диетата си. Когато организмът ви не получава достатъчно протеин, той се опитва да го запази за други цели като възстановяването на клетките например. По този начин косата ви започва да чувства липса. Хранете се със спанак, бадеми, орехи и млечни продукти. Зеленият чай също е ефективен, тъй като блокира дихидротестостерон – хормон, който причинява косопад.

Рапунцел вече я няма

Както казахме, проблеми с косата имат не само мъжете, но и дамите. Стресът е еднакъв фактор в живота на всички хора. Той провокира производството на повече андрогени (мъжки полови хормони), отговарящ за загубата на коса. Топлината и различните химикали отслабват здравината на косата. Също така използването на контрацептиви в дългосрочен план може да доведе до хормонален дисбаланс. За да овлажните кожата на главата си, използвайте кокосово или бадемово масло три пъти в седмицата. Намазвайте главата си вечер и я отмивайте на сутринта.

Спрете цигарите

Даваме ви още една причина да се откажете от тютюнопушенето. Въглеродният окис, който вдишвате, не позволява на кръвта да транспортира кислород и хранителни вещества до космените фоликули. Също така никотинът стеснява кръвоносните съдове, което води до допълнително затрудняване растежа на косата.

Наред с цигарите, трябва да стане дума и за алкохола. Неговото отказване може би е още по-трудна задача, отколкото спирането на цигарите, затова се опитайте поне да намалите приема на алкохол. Той възпрепятства усвояването на цинка от организма и води до дехидратация. Тъй като косата представлява една четвърт вода, прекомерната употреба на алкохол неизменно ще окаже негативно влияние върху нея.

Косменият фоликул се нуждае от енергия, за да расте. Коензим Q10, пълнозърнестите храни, рибата и месото повишават способността на скалпа за производство на енергия. Особено важни за здравето на косата са витамините B3, B5, B9, E, цинкът, магнезият и желязото.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари