IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво е вашето тегло

4 март 2013 09 40

Едва една трета от мъжете имат нормално тегло

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Наднорменото тегло и затлъстяването се превърнаха в световен проблем, особено за хората в развитите страни. Най-новите стряскащи данни сочат, че само един от трима мъже има нормално тегло, съобразено спрямо височината му. Във Великобритания се наблюдава все по-отчетлива тенденция към затлъстяване, която скоро може да излезе извън контрол.

Националната здравна служба на Острова отчита значително увеличение на затлъстяването през последните 20 години. Ето и цифрите по-конкретно: 65% от мъжете и 58% от жените са класифицирани с наднормено тегло или със затлъстяване. Едва 37% от хората имат нормално тегло. Нормалното тегло се изчислява чрез индекса на телесната маса (ИТМ). Дялът на мъжете в тази категория е намалял от 41% през 1993 година до 34% през 2011 година. Данните сочат още, че една на всеки десет деца е с наднормено тегло още от първи клас.


Налице е и рязко покачване на хоспитализациите, свързани със затлъстяването. Броят им нараства три пъти за последните пет години. Броят на жените, приети в болници, е по-голям в сравнение този на мъжете. Наблюдава се и увеличение броя на стомашните операции, които имат за цел да редуцират теглото, пише вестник Daily Mail.

Основните фактори, влияещи върху телесната маса на човек, са храната и спортът. Във Великобритания се отчита спад в продажбите на зеленчуци и плодове с 4,1% през последните няколко години. От друга страна само 36% от хората тренират с умерена интензивност поне веднъж седмично. Проучване от миналата година установи, че един на всеки трима мъже е прекалено дебел и не може да види своя пенис, когато се изправи и погледне надолу. Наднорменото тегло крие много опасности за здравето – развитие на диабет тип 2, рак на дебелото черво и високо кръвно налягане.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари