IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Футболът може да увреди мозъка

1 март 2013 13 40

Младите хора, играещи футбол, изпълняват по-трудно някои задачи, свързани с мислене

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Футболът е любимият спорт на почти всички мъже по света. Неслучайно още от ранни години малките момченца започват да ритат топката. Оказва се обаче, че предпочитаният и фаворизиран спорт може да се окаже опасен за здравето. Той може да предизвика мозъчно увреждане, предупреждават учените.

Изследователи от Университета на Тексас установили, че младежи, трениращи футбол, изпълняват по-трудно определени задачи, за които се изискват основни логически умения.Според авторът на изследването доктор Ан Серано силните, разтърсващи удари по главата могат да доведат до промени в някои когнитивни функции.

Мисловната дейност на участниците била измерена чрез компютърни игри. Резултатите показали, че тези, които тренират футбол, са „значително по-бавни“ в задачите. Доктор Серано определя констатациите като средство за идентифициране на възможните нервни разстройства, причинени по време на спорт, пише вестник Daily Mail.


Според нея откритието може да бъде бърз и ефективен начин за откриване и проследяване на когнитивните промени при спортистите. Също така то може да намери широки приложения в здравната област.

Само преди няколко месеца друго задълбочено изследване на мозъка на американски футболисти показа, че по-голяма част от участниците имали белези от увреждане на мозъка в резултат на повтарящи се наранявания на главата. Учените открили връзка между нараняванията на главата и дегенеративно заболяване на мозъка при футболистите.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари