IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сега е времето да ставате бащи

13 март 2013 11 00

Спермата е по-добра през зимата и пролетта

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Ако сте щастливо женен/обвързан мъж и вече мислите за деца, сега е най-подходящото време, когато трябва да работите в тази насока. Изглежда силният пол се радва на по-здрава сперма през зимата и началото на пролетта.

Израелски учени изследвали проби от повече от 6000 мъже, които били лекувани от безплодие. Резултатите показали по-голям брой сперматозоиди и по-малко аномалии в семенната течност именно през зимата. Установено било постепенно намаляване качеството на спермата от пролетта нататък.

Според изследователите новото откритие може да обясни факта защо има толкова много бебета, родени през есента. Причината за по-здравата сперма през зимата все още не е ясна. Една от теориите се основава върху влиянието на температурата.


През зимата пет на сто от сперматозоидите се движат по-бързо, което увеличава шанса за оплождане. В началото на пролетта този процент е три на сто. При мъжете с нарушено производство на сперматозоиди обаче, през пролетта се наблюдава ускоряване с около 7%.

Предишни проучвания показват, че броят сперматозоиди намалява в целия свят. Макар че никой не знае каква е причината, смята се, че може да има връзка със заседналия начин на живот и химикалите в околната среда, пише вестник Daily Mail. Установено е, че 20% от двойките прекарват повече от една година в опити за бебе.

Според друго изследване от миналия месец качеството на спермата се влияе от физическата активност. Смята се също, че диета, богата на мастни киселини, също може да намали броя на сперматозоидите при мъжете.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари