IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Честите посещения в сауната убиват сперматозоидите

29 март 2013 07 00

Горещият въздух в сауната повишава температурата на скротума с 3 градуса по Целзий

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Един ден в СПА-то направо може да преобрази човек. След посещението му вие се чувствате отпочинали, отпуснати и детоксикирани. За съжаление обаче, не всичко е толкова положително за вашето здраве. Мъжете трябва да внимават с престоя си в сауната, тъй като то може да увреди тяхната сперма.

За това предупреждават учени, които открили, че здрави мъже, които редовно посещават сауна, имат по-нисък брой сперматозоиди. В проучването били тествани мъже в 30-те си години, които в началото имали нормален брой сперматозоиди.

Участниците прекарвали по 15 минути в сауната два пъти седмично в продължение на три месеца. В края на проучването се установило, че броят на сперматозоидите на всички доброволци намалял. Добрата новината е, че процесът е обратим и след половин година мъжете възвърнали своята нормална концентрация на сперма.


Според доктор Андрю Крамър от Университета на Мерилендския медицински център топлината е главният фактор за промяната в броя на сперматозоидите, тъй като тя засяга тяхното производство. Изследователите открили, че по време на престоя в сауната температурата на скротума се увеличава с 3 градуса по Целзий. Също така се наблюдава разлика в ДНК-то на спермата при мъжете, които посещават сауна.

Предишни изследвания показват, че топлината на лаптопите също може да увреди спермата, като засяга нейната плодовитост, пише вестник Daily Mail. Броят на сперматозоидите намалява със застрашителни темпове, като за последните 10 години той е понижен с 38 на сто. До голяма степен за това са виновни хранителният режим и начина на живот на мъжете.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари