IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хапчета срещу оплешивяване убиват апетита за алкохол

20 юни 2013 08 00

С един куршум – два заека, както се казва

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Повечето лекарства имат и странични ефекти. Обикновено те са неблагоприятни за здравето или визията, но не и хапчетата против оплешивяване. Ново изследване показва, че едно лекарство, което се опитва да спаси косъмчетата по главата на силния пол, оказва влияние и върху консумацията на алкохол.

Лекарството е познато като Finasteride ( другото му име е Propecia) и след проучване е установено, че две трети от мъжете, които са го приемали, са усетили нежелание да пият спиртни напитки. За съжаление, другият страничен ефект, се изразява и в намалено либидо, казват учени от университета „Джордж Вашингтон". Това се наблюдава дори и след спиране на хапчето, пише Daily Mail.

В клинично проучване са взели участие 535 представители на силния пол, които са взимали лекарството. При 99 % има видими резултати след двугодишна употреба. Косопадът на мъжете е спрял, а при някои дори се наблюдава растеж на косата. Действието му е в резултат на спиране на превръщането на тестостерона в дихидротестостерон (DHT), което се смята за основна причина за загубата на коса.

Изследователите, начело с д-р Майкъл, са интервюирали 83 мъже от тях, които са се радвали на добро здраве и нормален сексуален апетит. След употребата на лекарството те са споделили, че либидото им е ниско.

63 % от приемалите лекарството докладват, че са усетили по-малко желание да консумират алкохол, при 32 % няма промяна в тази посока, а 3 % са увеличили спиртните напитки.

При смесване на лекарство и алкохол се отчита ниска поносимост към напитките, висока раздразнителност при пиене и по-бързо възстановяване след въздействието на алкохола.

При предишни изследвания е установено, че приемът на Finasteride може да доведе до необратима импотентност, докато влиянието му върху консумацията на алкохол остава загадка за учените.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари