IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как може да запазите своята мъжественост

7 август 2013 14 20

Редовната сексуална активност може да удължи живота на по-възрастните мъже

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Мъжествеността оказва влияние не само върху любовния живот на мъжете, но и върху тяхното здраве. Това разкрива френският доктор Роналд Вигар в своята нова книга. В изданието се разглежда проблема за мъжкото сексуално здраве и еректилната дисфункция. Доктор Вигар споделя някои изненадващи факти за сексуалната функция на мъжете и за това какво могат да означават проблемите в леглото. Ето и най-интересните от тях:

Може да попречите на щетите, нанесени от годините

Около 40-годишна възраст, когато косите на мъжа вече посивяват, кръвоносните съдове започват да пречат на притока на кръв към пениса. Липсата на кръв означава също, че някои от тъканите около съдовете остават без кислород – друга причина за еректилна дисфункция. Преди да навършат 40 години, едва 10% от мъжете съобщават за проблеми със своята мъжественост, докато след 40-годишна възраст цели 50% от представителите на силния пол имат такива оплаквания. Още един проблем е, че след 40 години нивата на тестостерон в мъжкото тяло спадат.


Тази фаза е наречена андропауза, тъй като по време съвпада с менопаузата при жените. Редовната сексуална активност обаче, може да помогне на мъжа да поддържа своята ерекция, както и може да удължи продължителността на живота. Проучвания показват, че мъжете на 50 години живеят по-дълго, ако имат поне по два оргазма месечно, както и пациентите с инфаркт, които водят редовен сексуален живот, пише вестник Daily Mail. Учените не са сигурни каква е причината за това, но смятат, че приливът на „добри усещания“ подобряват здравето и понижават кръвното налягане. Най-общо казано активният сексуален живот понижава вероятността от еректилна дисфункция и предпазва простата.

Мъжествеността разкрива вашето здраве

Еректилната дисфункция може да разкрива нещо повече от проблем с ерекцията. Тя може да бъде признак за други съпътстващи заболявания. Депресията влияе върху сексуалния нагон, а антидепресантите могат да възпрепятстват сексуалната функция, тъй като те намаляват желанието в мозъка.

Също така проблемите с ерекцията могат да бъдат признак за множествена склероза, което вреди на нервите. Около 5 до 10% от мъжете са засегнати по този начин. Еректилната дисфункция може да бъде от първите признаци на диабета, тъй като високото ниво на кръвната захар предотвратява разширението на кръвоносните съдове. Възможно е също така проблемът с ерекцията да бъде симптом на болест на сърцето.

За възрастните мъже това е игра на изчакване

След еякулация може да отнеме часове или дори дни на мъжкото либидо да достигне своя връх отново. Този процес се нарича рефрактерна фаза. Фазата започва с увеличаване на адреналина и ендорфините в организма. Адреналинът кара артериите в пениса да се свиват, което ограничава притока на кръв. Междувременно ендорфините предизвикват чувство на спокойствие и еуфория. Когато тялото се изчисти от тези химикали, то започва да продизвежда азотен оксид, който отпуска кръвносните съдове и позволява отново на кръвта да тече в гинеталиите. Обикновено рефрактерната фаза трае по-дълго, когато мъжът е по-възрастен. Нейното времетраене може да варира от една минута за 16-годишно момче до един месец за 90-годишен мъж. Изследвания показват, че мъжете с по-ниски нива на тестостерон изпитват затруднения в постигането на втора бърза ерекция.

Защо нервите могат да съсипят момента?

Когато мъжът се страхува за своето изпълнение в леглото, това ускорява производството на адреналин, който както стана ясно, блокира ерекцията. Колкото повече неуспешни опити има един мъж, толкова повече той се притеснява и понижава своето сексуално желание. Липсата на желание води до спад в нивата на лутеинизиращия хормон, който е от решаващо значение за сексуалния апетит.

Сексът е добър за простатата

Грижите за простатата са много важни, тъй като един на всеки десет мъже развива пак на простатата в определен етап от живота си. С възрастта жлезата започва да функционира по-лошо, тъй като в нея има само няколко кръвоносни съдове, следователно получава много малко количество кислород и хранителни вещества. При много мъже простатата се разширява, макар че все още не е ясно защо се случва това. За да поддържате своята простата здрава, е препоръчително да не пушите, да правите редовно секс и да поддържате здравословно тегло.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари