IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още една причина, поради която бягането е полезно

27 септември 2013 12 40

Разходките също могат да ви донесат ползи, стига да са на по-дълги разстояния

Снимка: Dreasmtime

Снимка: Dreasmtime

Бягането не е просто начин за горене на мазнини и премахване на стреса. Тази физическа дейност има редица здравни ползи. Макар понякога тичането да е болезнено и особено натоварващо, то помага за сваляне на излишните килограми, предотвратява загубата на мускулна и костна маса, както и засилва имунитета.

Ново проучване показва още, че бягането няколко пъти в седмицата може да намали риска от смърт от пневмония и други заболявания на дихателната система. За период от цели 11 години изследователите наблюдавали 150 000 бегачи и хора, които предпочитат разходките. Учените взели под внимание преминатото разстояние, както и вида физическа активност.


Резултатите показали, че рискът от смъртност заради респираторни проблеми намалява с 34%. Данните важат при 150 минути умерени упражнения и 75 минути енергични упражнения на седмица. Формулата е следната: пробягани около 24 километра със средна скорост от 10 минути за километър и половина. Спазвайки това правило, вие може да намалите риска с цели 45%.

Не се притеснявайте, ако не обичате да тичате и предпочитате да вървите. От разходките също има полза, казва изследователят Пол Уилямс. Единственото условие е, че трябва да вървите на около 50% по-дълго разстояние, за да изразходите същата енергия, както бегачите, пише списание Men's Health.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари