IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво трябва да знаете за метаболизма

2 декември 2013 12 30

Вашият бърз или бавен е?

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Хората често говорят за своя метаболизъм, но повечето от тях не са съвсем наясно как и с каква скорост се обработват храните в организма им.

Ето и четири неща, които трябва да знаете, когато споменавате думичката с „М“.

1. По-слабите хора имат бърз метаболизъм?!

Понякога

„Има слаби хора с много слаб метаболизъм, които просто не ядат много. Тук важи и обратното – по-пълни хора могат да имат бърз метаболизъм, но просто да са с извънредно тегло, защото консумират голямо количество“, казва ендокринологът Майкъл Дженсен пред Men's Health.

2. Хората с чиста мускулна маса горят повече калории докато спят, от тези, които имат основно мазнини?!

Вярно

„Мозъкът, сърцето, черният дроб и бъбреците се нуждаят от доста енергия, дори когато лежите в спокойно положение“, обяснява д-р Дженсен. Той казва, че в покой тялото гори около 1 калория на минута, като това е провокирано най-вече от мускулите и едва 1/50 се гори от мазнините.

3. Някои хора могат да отслабнат само като редуцират силно приема на калории

Невярно

„За 30 години не съм видял нито един човек с наистина бавен метаболизъм. Хората, които се ограничават с до 800 калории на ден, често могат да постигнат добър ефект и като приемат 1500 калории. Тогава защо не отслабват? Защото те приемат доста повече калории, които не осъзнават. Ако искате наистина да сте стриктни и да имате ефект, по-добре записвайте всичко, което хапвате“, обяснява Дженсен.

4. Ако намалите ежедневния прием на калории с 500, ще отслабнете с половин кило за една седмица

Не съвсем вярно

Един килограм е равен на 3500 калории. Напълно възможно е да загубите цял килограм за една седмица. „Но когато намалите храната, губите също и мускулна тъкан, което забавя метаболизма“, обяснява д-р Дженсен.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари