IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъжете са три пъти по-склонни към самоубийство от жените

28 февруари 2014 11 30

Виновна е рецесията

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Обикновено жените се считат за по-емоционални, по-малко издържащи на стрес, по-депресивни. Данните от изследване за последните няколко години показват обаче, че представителите на силния пол са по-лабилни. Мъжете са три пъти по-склонни към самоубийство, става ясно от данните на национален статистически доклад.

Цифрите издават, че през 2012 г. 5981 души на възраст от 15 години и нагоре са посегнали на живота си във Великобритания (със 64 по-малко от самоубилите се през 2011 г). От тях 4590 са били мъже, а 1391 – жени.

Статистиката показва, че най-податливи на самоубийство са господата на възраст 40-44 години и според анализите причината се крие в рецесията и отражението ѝ върху кариерата и финансите им.

Голяма част от посегналите на живота си мъже са на възраст между 20-34 и 35-49 години, се казва в доклада. Самоубийците на възраст между 45 и 59 години са скочили с 40 % в сравнение с десетилетие по-рано.

Една от теориите е, че спадът на индустрията в ерата на Тачър (от края на 1980 и началото на 1990 г.) предизвика промени, които засегнаха завинаги семействата, поставяйки родените през 50-те и 60-те години на миналия век мъже в риск.

Професор Рори О'Конър, психолог от университета в Глазгоу и водещ авторитет в областта на самоубийствата, заяви пред The Telegraph, че е налице „ефект на поколенията“, който обяснява самоубийствата на млади мъже преди години и качването на възрастовата граница на мъжете, отнемащи живота си, сега.

Клеър Уайли, ръководител на политиката и научните изследвания на организацията „Самаряни“, заяви: „Самоубийствата при мъжете над 35-годишна възраст се увеличават, което е и причината „Самаряни“ да започне кампания в партньорство с Network Rail, насочена към господата, навлизащи в средна възраст.

Мъжете в най-ниските социално-икономически райони са изложени на 10 пъти по-голям риск от самоубийство, отколкото хората от по-високите социално-икономически среди, които живеят в най-богатите райони“.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 10 години )