Морковите са известни най-вече с това, че помагат на хората да виждат по-добре в тъмното. Оранжевите зеленчуци обаче могат да бъдат много по-мощна сила за добро здраве, особено за мъжете, показва ново проучване. Учените установили, че редовното ядене на моркови намалява риска от рак на простатата с почти една пета.
Мъжете, които консумират ярко оцветените зеленчуци най-малко три пъти в седмицата, са изложени на 18% по-малък риск от развитие на тумор на простатата. Китайското проучване обобщава резултатите от други десет по-малки проучвания от различни краища на света, които също изследват противораковите свойства на морковите.
Учените открили, че честата консумация на оранжевите зеленчуци има защитна функция, дори когато при мъжете има допълнителни рискови фактори като наднорменото тегло. Най-застрашени от рак на простата са хората над 50-годишна възраст или тези, които са генетично предразположени.
Все още не е ясно по какъв начин морковите предпазват от този вид рак, но е известно, че те са добри източници на каротеноиди – химични вещества, които им придават яркооранжевия цвят. Най-известните каротеноиди са бета-каротин и ликопен, които от много време се считат за потенциално мощни оръжия срещу рака. Те намаляват увреждането на клетките – оксидативния стрес, пише Daily Mail.