IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разработва се мъжка контрацепция под формата на гел

3 октомври 2014 05 20

Тя е като обратима вазектомия

Снимка: сп.Maxim, Италия

Снимка: сп.Maxim, Италия

Лекарите отдавна умуват над мъжка контрацепция, която да няма перманентно действие на репродуктивността на силния пол. В момента учените работят върху създаването на безцветен гел, който по план трябва да излезе на пазара след 3 години .

Vasalgel ще се инжектира в семепровода и ще блокира спермата. На практика това се случва и при вазектомията (операция, при която се съединяват краищата на семепроводите, за да не се позволи на сперматозоидите да се движат от тестисите към пениса), само че необратимо.

Vasalgel върви и с „антидот“ като след втората инжекция гелът се изхвърля от тялото напълно и мъжът може да работи за бебе съвсем спокойно.

„Това може да е начин, чрез който мъжете да контролират собствената си репродукция“, казва Илейн Лиснър, която е начело на фирмата, работеща върху създаването на контрацептивното средство.

За момента мъжете най-сигурно предпазват партньорките си от забременяване като използват кондоми (ако жените не са подложени на някакви контрацептиви). Презервативите са важни и защото спират предаването на болести по полов път. И все пак моногамните мъже в сериозни връзки искат и друга опция, изключваща забременяване, твърди Илейн.

Процедурата по вкарването на гела не е сложна и трае не повече от 15 минути, обещават учените, създаващи Vasalgel.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари