IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Перфектната смути закуска за силен старт на деня

19 декември 2015 06 00

Закуската е най-важна за тонуса и енергията ви през целия ден

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Без значение дали сте активни спортисти или не, вие се нуждаете от протеини. По-голямата част от хората така и не успяват да си набавят с храна необходимото дневно количество протеини. Един чудесен начин вие да го направите е, като започнете деня си с плодово смути.

Учени от университета в Мисури доказаха, че протеиновата закуска носи усещането за ситост през деня и дава повече енергия, отколкото което и да е друго протеиново ядене през деня. Ето и една идея за тонизираща протеинова закуска тип смути от експерта по хранене на Men’s Health, която ще ви зареди с енергия, протеини и настроение.

Боровинково смути

Добавете в блендера следните съставки:

1 чаша студена вода, 250 г боровинки (може и замразени) – те са силен антиоксидант, съдържат куп витамини и фибри. Горският плод съдържа и много минерали и микроелементи, които забавят стареенето, усилват паметта и подобряват дейността на мозъка.

30 г натрошени орехи – орехите също са важна храна за мозъка, дават полезни мазнини на тялото и съдържат важните омега 3 мастни киселини.

30 г овесени ядки – богати са на фибри, съдържат полезни въглехидрати и освен това носят усещане за ситост, ½ банан 1/3 ч. чаша семена от чия – богати на фибри и омега 3 мастни киселини.

* Спортистите могат да добавят своята доза протеинов прах в смутито, особено ако им предстои тренировка. За останалите хора тази съставка е по желание. Не се тревожете, че в закуската ви има голямо количество въглехидрати. Те няма да увеличат теглото ви.

На практика експертите по хранене и диетолозите по целия свят съветват да се поемат най-много въглехидрати на закуска, тъй като съществува т. нар. „вторичен ефект“ – консумирането на въглехидрати на закуска ще подготви тялото ви за приема и лесното усвояване на въглехидрати през остатъка от деня.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари