IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са шампионите на английското пиво

5 август 2011 06 52

Най-добрата бира в Обединеното Кралство се нарича "Оскар Уайлд"

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

За най-добра бира във Великобритания беше признат тъмният ейл, кръстен в чест на класика на английската литература Оскар Уайлд.

Това бе обявено на годишния национален фестивал на пенливата напитка, който се провежда в британската столица.

Според дегустаторите бирата "Оскар Уайлд" притежава нотки на диви горски плодове, аромат на черен шоколад, а също на хмел. Ейлът е 3,5-градусов.

На второ място специалистите са поставили бирата с марка "Шоколад", а на трето - "Шропширско злато".

Наградите са присъдени от организацията "Кампания за "истински ейл" (КАМРА), която е била създадена с цел да пропагандира британската национална бира.

В света е по-разпространен светлият лагер. Напоследък обаче във Великобритания нараства все повече интересът към ейла, чиято популярност спадаше непрекъснато през последните десетилетия.

По данни на КАМРА през последните пет години броят на британците, пиещи "истински ейл", произвеждан по традиционни технологии, се е увеличил с 40 на сто.

За същия период пазарът е отбелязал ръст от 25 на сто, а броят на пивоварите, произвеждащи напитката, се е увеличил с 200 и е достигнал числото 800.

БТА

 

Автор - снимка

КоментариКоментари