IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липсва ли ви косматият мъж?

17 май 2012 13 50

Окосмяванто при мъжете – символ на мъжественост или неподдържаност

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

В света на метросексуалността и еманципацията е вече трудно да намериш съвременен и „вървежен" мъж, който е запазил мъжественото си окосмяване.

Времето на косматите гърди на Бърт Рейнолдс, младия Алек Болдуин и още по-младия Шон Конъри безвъзвратно отмина и сме залети от крехка розова младежка плът, поддържана гладка и лъщяща.

Като жена не мога да не се зарадвам, че равноправието между половете принуди мъжете да опитат „удоволствията" на обезкосмяването, но не мога и да не изпитам лека носталгия към суровия мачо, на когото не му пукаше от нищо и не използваше повече крем за лице от мен.

Ала както всичко в този свят и еманципацията е двуостър нож, защото мъжете преминаха към по-лековато „оперение" именно по наше желание – последните проучвания сочат, че 51 % от жените днес предпочитат обезкосмените мъже. Вие можете ли да си представите колко жени са това? Повече от 2 милиарда! Как да не им угодят мъжете?!

Но какво е променило вкусът на жените така масово за няма и 30 години? Отговорът на този въпрос почти винаги е един и същ: медиите! В края на 80-те на миналия век медиите и най-вече киното лансират силна пропаганда в полза на обезкосмените мъже, като се започне от сластните корици на любовните романи и се стигне до идеализирания, лъснал от пот и гладък като огледало Силвестър Сталоун, противопоставен на еднакво гладкия Долф Лундгрен и романтичния, но без един косъм Брад Пит.

Така започва ерата, в която медиите налагат обезкосмения мъж като новата норма. Голяма част от бръсненето при мъжете днес идва не толкова от метросексуалността им, колкото от рекламите, списанията и филмите, които ги „учат" как трябва да изглеждат.

Ала историята на мъжкото обезкосмяване не започва от края на 20-ти век, а от далечните времена на древен Египет. Там премахването на космите се е практикувало с цел предпазване от бълхи, въшки и други паразити. По онова време липсата на окосмяване се е считало за признак на добро възпитание и обноски, а египетските жреци са го толерирали като знак за уважение към боговете. В древна Гърция мъжете са смятали, че без косми добиват по-младежки и изискан вид.

Снимка: Dreamstime

В Европа в исторически план, мъжкото обезкосмяване не е било силно разпространено, тъй като ранната християнска църква е била благосклонна към мъжкото телесно окосмение и дори го смятала за късметлийско.

Космите просто не са били нещо тревожно за европейския мъж, което е помогнало, посредством голямото влияние на френския и италианския подиум върху глобалната мода, по-косматите мъже да завладяват сънищата на жените и през 60-те и 70-те години на миналия век.

Какво е вашето мнение по въпроса? Кой е по-мъжествения вид мъж: този който не се бои от кола маската или този, на когото не му пука за нея?

КоментариКоментари

bistrak ( преди 11 години )
До Мислещ мъж с косми.: Е то едно време и жените са били космати... Такива ли ни искате и сега?! ;)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
hm ( преди 11 години )
Всички жени харесват естествени и уверени мъже. Така, че и с космите ви взимаме. Моле, спрете да си скубете веждите! Ужасно е! Все пак обаче понякога, напр в сферата на бизнеса, е нужно малко да облагородите този балкански нрав. Задължително е при нужда да си подстригвате космите в носа и ушите, да подстрижете (не скубете)рунтавите вежди, и да премахнете окосмяването на пръстите на ръцете и дланите. Забелязала съм също много и то млади момчета да не си бръснат част от скулите, въпреки че имат видимо окосмяване там. Отстранете го с кола маска. Тук не става въпрос за женственост, а за чист и спретнат външен вид. Господата с твърде космати гърбове е добре да се замислят за някакво решение когато ходят на море или басейн и са сред други хора...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Мислещ мъж с косми. ( преди 11 години )
Моята приятелка ме харесва както съм си с космати гърди и силни и космати ръце. Краката също са ми космати.За мен космат не се равнява на нехигиеничен или неподдържан. Момичета разберете следното - когато един мъж се занимава повече със себе си, то той няма да се занимава с вас. Ако той само се глезоти да си слага гел, да се скубе вежди, да се бръсне, то той ще се вманиачи по себе си и в крайна сметка в един момент ще вземе да намери някой като себе си.Така че като се заглеждате в някой супер поддържан, сметнете колкото време му отнема и колкото време ще отдели той на вас. Италианките са пропищяли от метросексуалните си мъже, които си слагат гел за косата и не дават да ги пипат докато спят. Смятайте какви ***. Това е факт.А и се сетете и за косматите гърди на Ахил.Времето когато мъжете са били мъже, а жените - жени!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Естет ( преди 11 години )
Тука като някакви селски моми са се събрали да коментират кой къде се бръснел, ейй мераклийки бе, само мъже са им в мислите. Много е елементарно всичко. Що не си напрегнете плитките мозъци за нещо по-смислено,а не само да рипкате подир нагоните си.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
джиджи ( преди 11 години )
Има много големи крайности при мъжете вече. Направо си е стряскащо. Като видя мъж с оскубани вежди и аз полудявам. Много е смешно!!! Въобще не мога да си се представя с такъв ***. Може да е много хубав, обаче видя ли оскубани вежди.... Или да си бръснат ръцете... Има вече разни машинки, лазери. И много по-добре е един мъж да изглежда натурален, но не неподдържан и нехигиеничен. Има си някаква граница между двете неща.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимка ( преди 11 години )
Приемам обезкосмяване при мъжете само на някои места...Ама какви са тези без косми на краката,ръцете,гърдите?! А като видя мъж с оскубани вежди направо ми се повръща.. Това за мен не е мъжествено.. Извинявайте,дами, които обичате гладки мъже,но не мога да приема МЪЖА до мен да има по-гладки крака от моите...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Riterdando. zip ( преди 11 години )
На някои места бръсненето помага за по-лесно поддържане на хигиена. И не е нужно да се стига до кола маска - лично аз просто се минавам с една машинка за подстригване от време на време (без гърдите). Така нито съм като горила, нито като гол ***. И честно казано, не виждам нищо мъжествено в косматите гърбове и *** ...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Козмо ( преди 11 години )
Косматко ( преди 11 години )
Доста съм окосмен и не ме е срам,нито пък ще взема да се съобразявам с някоя фуста. Никога не съм си бръснал гърдите и члена и не мога да гледам такива лигльовци,които са ми противни и ми приличат на гол ***. Друго си е с повечко косми-топли през зимата...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
momo_momo ( преди 11 години )
"Кой е по-мъжествения вид мъж"...? мъжеството на един мъж няма нищо общо с космите му, но някои хора са прекалено прости за да го проумеят!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар