IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слънчевите очила – стил и необходимост

4 юни 2012 14 30

Лятната грешка на всеки втори мъж

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Не можете да откриете слънчевите си очила? Не сте само вие: над 50% от мъжете по света губят или чупят очилата си всяка година. Ала това не е единственият проблем, защото всеки четвърти възрастен човек, въобще не посяга да носи слънцезащитни очила, което в днешно време си е направо опасно.

Особено през лятото, очите ни са изложени на безмилостна атака от слънчевите лъчи, а малко от нас знаят, че те също изгарят от силната светлина, което пък води до по-тежки проблеми като катаракта (помътняване на естествената леща) и мускулна дегенерация на окото.

Освен за здравето ни, слънчевите очила се грижат и за външния ни вид, като според последни проучвания сред дамите,  те са един от най-мъжествените аксесоари в мъжкия арсенал.

 

 

И след като повече от половината от вас се нуждаят от нови очила, ето няколко напътствия как да ги изберете:

 

Факторът UV

Очилата ви ще са почти безполезни, ако не блокират 99% от лъчите в ултравиолетовия сектор, затова забравете за имитацията на Рей Бан от сергията на пазара, която можете да си купите за 15 лв., дори и да има стикер „100% UV Protection" (100% предпазване от UV лъчи). Макар да е неприятно, истината е, че трябва да се бръкнете по-дълбоко, ако искате качествена защита за очите си. Придържайте се към марки, които специализират в производството на слънчеви очила, което ще ви гарантира и визия по последен писък на модата.

Поляризирани стъкла

Имате ли всъщност нужда от тях? Тези стъкла блокират и хоризонталните слънчеви вълни, които ги прави подходящи при шофиране и почти незаменими за времето, прекарано във водата или в каране на ски (двата случая, при които окото е особено атакувано от слънцето, поради отразителните способности на водната и снежната повърхност).

Ако хобито ви, обаче включва следенето на бързо движещи се предмети (голф, баскетбол, волейбол и т.н.), си спестете поляризираните стъкла. Тъй като блокират допълнителен спектър от светлината, окото губи част от способността си да обработва движението на топката.

Покрийте максимална част от очите си

Слънчевите очила не предпазват само ретината и роговицата на окото, те защитават и нежната кожа на и около клепачите, която е особено податлива на меланом (рак на кожата). Това е и причината (плюс защитата от вятъра) много яхтсмени да предпочитат очила с допълнителни кожени предпазители около стъклата.

Този проблем се решава и от по-дебели рамки с допълнителна защита за слепоочията, които освен всичко друго, са модна тенденция за сезона.

Можете да се огледате и за марки предлагащи стъкла с антирефлексно покритие от вътрешната страна, за да се предотврати отскачането на проникналата покрай рамките светлина да се отразява в очите ни.

За да се сдобиете с качествени слънчеви очила на достъпна цена, не пропускайте да следите за намаленията в shop.tialoto.bg .Модни и стилни мъжки очила на реномирани марки, можете да видите тук.

КоментариКоментари