IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъжката епилация

15 юни 2012 08 00

Варианти за премахване на излишното окосмяване

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Можете ли да си представите да ходите на кола маска на интимните части по двойки, заедно с половинката си? Не звучи реалистично наистина, но в днешно време мъжете се подлагат на какво ли не, в името на това да бъдат в крак с желанията на дамите.  Настъпи ерата на епилирания мъж, който дори си има собствено определение - метросексуален.

Мъжете вече най-редовно се полагат на процедури за обезкосмяване по цялото тяло – мъже на всякаква възраст, от всякакъв сой, размер, сексуална ориентация, религиозна принадлежност и занятие.

Тук сме изброили методите, които господата ползват, за да се отърват от нежеланото окосмяване, като сме ги сравнили по няколко фактора. Моля, не се чувствайте подтикнати да се втурнете към салона и на всяка цена да посягате на този свой вторичен полов белег, но информираността ви по въпроса, може само да ви е от полза. Прочетете, разберете, изберете или пък останете един от редките представители на косматия мачо идол, разтуптял толкова женски сърца до към края на 80-те години на миналия век...

Кола маска и производни

Какво представлява? Правенето на кола маска представлява намазване на желания участък с топла или студена разтопена кола маска (лепкава смес, съставена от смоли и мед с различни примеси: хлорофил за успокояване, азулен за чувствителна кожа, титаниев диоксид, синтетична слюда и т.н.), поставяне на парче плат или специална хартия отгоре и рязкото му издърпване с едно движение, което отстранява всичко – кола маската, космите и техните луковици. Едната от най-старите форми на кола маска (използвана още в древен Египет) е захарната, която може да се приготви и в домашни условия от захар, вода, лимон и лимонтозу, и принципът ѝ на действие е почти същият.

Тъй като някои мъже се притесняват да отидат на кола маска в козметичен салон, те винаги могат да прибягнат до готовите комплекти за самоепилация в домашни условия. Това обаче е доста смел ход, тъй като болката е значителна и техниката не е съвсем типична. Ако не сте свикнали, по-добре да не рискувайте.

Ако изберете кола маската като вариант за вас, винаги е най-добре да се доверите на професионалист. Трябва да имате предвид, че гениталната зона на мъжа не може да бъде добре почистена с този метод. Повечето козметички биха махнали космите около и над семейните ви бижута, тъй като такова издевателство не може да се причинява на пениса или тестисите.

Друга зона, на която мъжете често се спират за кола маска, са веждите. В случая не става въпрос за изпипването на кой знае какви форми, а по-скоро за укротяването на вежди, излезли извън контрол и най-вече за случаите на наличие на само една обща вежда.

Подходящи части на тялото за епилация: вежди, тил, гръб, гърди, пръсти на краката и ръцете.

Факторът болка: 8/10

В заключение: Ако прилагате този метод на обезкосмяване многократно, космите постепенно изтъняват и оредяват, тъй като корените им отслабват. Ако направите по-голяма пауза обаче (около 3 месеца) между процедурите, те отново ще порастват, макар и по-бавно. Така че, ако искате да премахнете ефективно окосмяването по гърдите си например, без да го ликвидирате окончателно, кола маската би бил идеалният начин.

Електролиза

Снимка: Dreamstime

Какво представлява? Макар,че това наименование звучи доста заплашително, в естеството си този метод използва малък електрически заряд, за да унищожи корените на космите, което се прави с много фина игла, вкарвана във фоликула. Процедурата може да е леко неприятна, а усещането е като при скубане с пинцета. Електролизата изисква повече сеанси и това зависи от броя фоликули, които трябва да се третират (гъстота на окосмяването), от тяхната текстура, от предишните методи за обезкосмяване, които сте използвала и от чувствителността на вашата кожа.

Подходящи части на тялото за епилация: вежди, тил, спорадично разпръснати по тялото косми.

Факторът болка: 6/10

В заключение: Тъй като е значително по-скъп и отнема много повече време от кола маската (може да отнеме дори година непрестанни посещения, за да елиминира косъма окончателно), е добре да прилагате този метод за малки зони с косми, които искате да премахнете завинаги.

Лазерна терапия

Снимка: Dreamstime 

Какво представлява? Лазерната епилация използва безвреден лазерен лъч, който буквално убива фоликула на космите. Резултатите зависят от пигментацията на кожата ви и от цвета на космите ви – тъмните косми поглъщат лазерната енергия и съответно са по-лесни за третиране. По тази причина първо разберете дали сте подходящ кандидат за процедурата: най-добрите резултати се постигат при по-бледа кожа и по-тъмна коса, а ако сте с тен, забравете въобще за този метод, тъй като тенът променя пигментацията на кожата и може да доведе до получаване на мехури или трайни петна. Това е и причината по-тъмнокожи мъже да не са подходящи обекти за лазерна епилация, а най-добре е да се допитате по въпроса до специалист или дерматолог.

Макар и да предлага перманентно намаляване на качеството и количеството на космите, това също така е и най-скъпият метод, който може и да ви излезе стотици левове. Финалната сума се определя от размера на зоната, която искате да обезкосмите перманентно, както и от гъстотата на космите и броя необходими процедури.

Лазерната епилация изисква между 7 и 10 процедури на зона, за пълното елиминиране не окосмяването, което може да се приеме и като инвестиция за бъдеще, в което вече няма да мислите за това място. Често е предпочитана от спортисти, които смятат, че космите възпрепятстват представянето им или дори от мъже, които искат да си направят татуировка на гърба, например.

Подходящи части на тялото за епилация: вежди, тил, гръб.

Факторът болка: 7/10 (усещането наподобява ластик, който разтегляте и пускате върху кожата си)

В заключение: Това е „лидерът" на обезкосмяващите процедури, що се отнася до цена и ефикасност. Помислете добре, защото освен пари и специфични данни, изисква голямо постоянство.

Пинцета

Снимка: Dreamstime 

Какво представлява? С помощта на надеждна пинцета, колкото по-остра, толкова по-добре, космите, които искате да премахнете, се изскубват из корен.

Ако не разполагате с неограничено време и толеранс към постоянната боцкаща болка, не се наемайте да обработвате по-големи зони с пинцета. Разбира се този метод далеч не елиминира космите за постоянно.

Подходящи части на тялото за епилация: вежди, зърна, тил.

Факторът болка: 4/10

В заключение: Наистина си заслужава да похарчите малко повече за качествена пинцета – и резултатът и употребата са много по-задоволителни. Не забравяйте, че се изисква непрестанна поддръжка на обезкосмените зони

Машинка - тример

Какво представлява? Ако става въпрос за телесно окосмяване, което искате да поддържате късо, електрическата машинка за подстригване ще свърши идеална работа без болка, суетня или голям хаос след това.

Части на третиране: косми в ушите, косми в носа, тил, интим, ръце, крака и така до безкрай.

Факторът болка: 1/10

В заключение: Това е най-малкото, което можете да сторите за естетическото оформяне на космите по тялото си. Пазарът е залят с електрически машинки с куп приставки за всякакво ползване, така че изберете една и действайте – няма какво да загубите.

Бръснене

С наличието на толкова много методи за обезкосмяване в днешно време, няма причина един мъж да остане неподдържан в интимния сектор или да ходи с една вежда, заради която да го одумват. Винаги можете да изберете и доброто старо бръснене, но има зони, които се нуждаят от повече внимание, а острието на бръснача дразни кожата и може да ви създаде проблеми.

Както виждате вариантите са много и можете да изберете такъв, който да отговаря отлично на нуждите и бюджета ви.

КоментариКоментари