IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо не трябва да се държите като най-умния мъж в стаята

31 октомври 2013 14 30

Това поведение ще подразни другите хора и ще ви направи лоша услуга

Снимка; Dreamstime

Снимка; Dreamstime

Може наистина да сте най-образованият, умен и очарователен мъж, който присъства на определено място сред група от хора, но най-добре е да не правите това ваше превъзходство супер очевидно, колкото и да е изкушаващо. Проблемът е, че ако прекалено агресивно набивате на очи своя интелект, това ще подразни вашите събеседници и те вместо да ви се възхитят, по-скоро ще ви намразят.

Този съвет го дава Джери Уайнтрауб, прочут британски импресарио, който е работил през 70-те години дори с легенда като Елвис Пресли.

Уайнтрауб е дал своите съвети на Елвис и твърди, че певецът го е послушал. Идеята на Джери е, че един мъж трябва да се държи учтиво и любезно в аудитория от непознати (или малко познати) хора, но не трябва да изтъква нито своя успех, нито богатството си, а още по-малко своя интелект.

Уайнтрауб казва, че когато работите с хора, които имат власт или влияние над вас – както и с колеги, които са ви равни, е по-добре да не се опитвате да се държите към тях с превъзходство. Във всички случаи ще се появят ситуации, в които ще можете да покажете своя пълен капацитет, без да се хвалите с уменията/знанията си, нещо което е досадно и неприятно за останалите.

Тоест, дори да сте наистина най-умният човек в стаята, смекчете тона си, дръжте се по-резервирано и намерете най-подходящия момент, за да говорите, когато знанията ви могат наистина да помогнат на дискусията. Ако другите са заинтригувани от вашите познания, продължете да говорите, но ако хората не се впечатлят особено, замълчете и споделете идеите си с други хора.

Това важи и в бизнес средите. Научете се да влизате в светлината на прожекторите само от време на време, а не да стоите там непрекъснато. Подобно поведение се тълкува противоречиво, а по-често не се харесва. Трябва да овладеете егото си и да уважавате другите хора, дори те да са по-малко способни и надарени от вас.

Умните хора, които знаят кога и къде да говорят, както и кога и как да действат, са истинска рядкост, но пък са най-успешни. Не пропилявайте шансовете си с елементарно фукане. Оставете възпитаното ви държание и успехите ви сами да говорят за личността ви.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари