IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъжете забравят повече от жените

30 януари 2014 15 40

Ето защо жените не трябва да се сърдят на гаджетата си, че забравят годишнината им

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Ако сте от мъжете, които изпитват сериозни затруднения в помненето на важни дати, вече имате оправдание пред своето гадже, приятели и роднини. Всъщност вие наистина не сте виновни за това, че забравяте повече. Според ново проучване господата са много по-разсеяни от дамите. Всъщност дори и учените се изненадали от резултатите и от това колко не помнят мъжете.

„Беше изненадващо да разберем, че мъжете забравят повече от жените“, споделя професор Джостайн Холмен от Норвежкия университет за наука и технология. Въпреки безбройните женски обвинения срещу мъжката половина, подобна хипотеза не е документирана до този момент. За учените представлява интерес и фактът, че мъжете са еднакво разсеяни, без значение дали са на 30 или 60 години.

Според професор Холмен резултатите са „недвусмислени“. Екипът изследователи използвали девет въпроса, с помощта на които определили колко добре помнят мъжете. Проучването е част от по-голямо изследване, проведено в Норвегия. В него взели участие повече от 48 000 души. Участниците трябвало да отговорят на въпроси като колко често изпитват затруднения в помненето на дати и имена, какво са правили преди една година или дали са в състояние да си спомнят подробности за даден разговор.

Учените открили, че докато жените имат много по-добри спомени, мъжете наистина изпитват трудност в запомнянето на имена и дати. Също така по-образованите хора забравят по-малко, в сравнение с тези с по-ниско образование. Тревожността и депресията също са предпоставки хората да бъдат по-разсеяни, пише вестник Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари