Необходими продукти (за 4 порции):
2 големи скумрии (над 500 г, по възможност)
3 лимона
4 големи домата
4 скилидки чесън
1/2 ч.л. черен пипер
8 с.л. зехтин
4 с.л. галета
1 връзка магданоз
200 мл бяло вино
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Скумриите се почистват, отстраняват им се главите и опашките и се разделят на две по дължина. Посоляват се и се мариноват с черния пипер и сока от 1 лимон за една нощ в хладилник.
После ястието се приготвя в четири керемиди за индивидуално сервиране (може да се приготви и в тава).
На дъното на керемидата се слага половин домат, нарязан на кубчета, отгоре - парче риба с кожата нагоре. Следват 1/4 лимон, нарязан на дребни парчета заедно с кората, скилидка чесън, нарязана на дребно, половин домат, нарязан на филии и нарязан на ситно магданоз.
Залива се с 50 мл бяло вино, 2 с.л. зехтин и всичко се поръсва с 1 с.л. галета.
Пече се във фурна на 220 градуса за около половин час. Поднася се топла с парче лимон.
Рецептата е от книгата "Моята диабетична кухня" на ИК "Колхида"