Продукти:
400 г макарони (тип панделки);
1 супена лъжица зехтин;
200 г варена шунка;
1 консерва леблебия (нахут);
3 супени лъжици краве масло;
1 чаена лъжица сметана;
150 г настъргано сирене;
4 жълтъка;
сол;
черен пипер;
Начин на приготвяне:
Нарежете шунката на малки кубчета. Отцедете леблебията. В тенджера разтопете маслото и пуснете шунката да се запържи. Добавете леблебията и задушавайте на слаб огън около 10 минути. Подправете на вкус със сол и черен пипер. Свалете от огъня. Разбийте добре жълтъците със сметаната и овкусете със сол и черен пипер.
Сварете макароните в голямо количество подсолена вода със зехтина. Отцедете ги и ги разбъркайте със 100 г сирене, сметаната и половината от сместа от леблебията и шунка.
Намажете с масло кръгла формичка за печене на кекс и изсипете в нея приготвените макарони. Загрейте фурната до 180 градуса. Сложете ястието да се пече около 20-25 минути. Отстранете вътрешната част на формичката и напълнете отвора с остатъка от леблебията и шунката, поръсете с останалото сирене и отново върнете за кратко във фурната да се доизпече.
Сервирайте ястието с гарнитура от зелена салата или салата от сурови зеленчуци.
Рецептата е от книгата "Готвим със сирена" на ИК "Колхида"