Необходими продукти:
2 к.ч. масло
2 глави кромид лук
1 морков
1/3 глава целина
250 г зелен фасул
5 картофа
1 тиквичка
1/4 малка зелка
6 домата
1 к.ч. ориз
2 с.л. брашно
2 яйца
250 мл прясно мляко
50 г кашкавал
магданоз, черен пипер и сол на вкус
Начин на приготвяне:
Лукът, зеленият фасул, морковът и целината се почистват и нарязват на дребни кубчета. Задушават се в 2/3 от мазнината, докато омекнат. Прибавят се зелето, нарязано на тънки ивички, картофите, нарязани на кубчета, и половината от доматите, нарязани на дребно.
След задушаването на зеленчуците се прибавят ситно нарязаният магданоз, предварително почистеният и измит ориз, малко гореща вода, сол и смлян черен пипер. Сместа се изсипва в тавичка, чието дъно предварително е намазано с мазнина и е покрито с филийки от домати, разстила се на равномерен пласт и се покрива с филийки от останалите домати.
Мусаката се полива с около прясно мляко, в което предварително се разбива едно яйце, и се пече на умерена температура.
Десетина минути след изваждането от фурната, мусаката се полива със заливка, приготвена от останалото мляко, разбито с брашно, яйце и настърган кашкавал, и се запича повторно до зачервяване.