Необходими продукти:
50-60 г бекон
1 глава лук
резен целина
1 бр. морков
50 г масло
300 г смляно телешко месо
150 г смляно свинско месо
150 г наденица (по възможност пикантна)
1 зрънце карамфил
щипка канела
1 ч.л. черен пипер
800 г домати от консерва или обелени пресни
1 ч.ч. прясно мляко
щипка морска сол
100 г сирене Пармезан
кори за лазаня
Сос Бешамел:
2 ч.ч. мляко
1/4 ч.ч. масло
1/4 ч.ч. брашно
морска сол
Начин на приготвяне:
Нарязаните бекон, целина, лук и морков се запържват на умерен огън с маслото на умерен огън докато лукът придобие леко златист цвят.
Добавят се свинското, телешкото и ситно нарязаната наденица, като температурата се засилва. Готви се докато месото стане кафяво.
Подправя се със счукания карамфил, канелата и черния пипер.
Добавят се нарязаните домати и сместа се оставя да заври, след това котлонът се намалява до умерен огън. Оставя се да се задуши за 15 минути. Добавят се млякото и морската сол. Сместа се оставя на слаб огън да къкри за 2 часа и половина, като се разбърква поне на 20 минути.
За приготвяне на соса, млякото се загрява докато почти започне да ври. В отделен съд се разтапя маслото с брашното на слаб огън, като се разбърква енергично с лъжица за 1 минута и се маха от огъня.
Бавно се добавя половината от горещото мляко в брашняната смес при постоянно разбъркване.
Връща се на огъня и се оставя на слаб огън докато сосът започне да се сгъстява. Бавно се добавя останалото мляко, отново при постоянно разбъркване. Разбърква се докато сосът заври.
Подправя се с малко морска сол и разбъркването продължава докато се получи гъст сос. Ако се образуват бучици се разбиват с лъжицата.
Намазва се със зехтин правоъгълна тава (33х23 см) – съдът не трябва да е алуминиев. На дъното се слага ред от приготвените според указанията на опаковката кори за лазаня.
Изсипва се 1/3 от месната смес, а върху нея 1/3 от соса. Поръсва се с настърган Пармезан. Това се повтаря още два пъти, а най-отгоре се завършва с ред кори, които се поръсват с настърган Пармезан.
Лазанята се пече в предварително загрята до 190 С фурна за 20-30 минути, докато стане леко кафява. Изважда се от фурната и се оставя за 5-10 минути да се охлади преди сервиране.



                    
 
            
                    
                            
                            
                            
                        
            
                                "Избирам България" отпуска пари на 532-ма завръщащи се у нас от чужбина                            
                                Атинската Ривиера привлича младите инвеститори като магнит                            
            
                                Blue Origin проведе успешен тест на ракетата New Glenn                            
                                Хората са обречени на самота във Вселената заради ограниченията на разума                            
                                Едно от най-трудните места за изследване: Защо Беринговият мост е толкова важен                            
                                Мускулна тъкан беше отпечатана на 3D-принтер в условия на безтегловност                            
            
                                „Хиени“ идват за по две звезди от ЦСКА и Левски                            
                                Ужас! Огромна трагедия разтърси футбола в Сърбия                            
                                Скрит коз! Янев откри как ЦСКА ще бие Левски във Вечното дерби                            
                                В родината на нова звезда на Левски обърнаха плочата                            
            
                                Дневен хороскоп за 4 ноември, вторник                            
                                „Мрак след разсъмване“ от Александра Маринина                            
                                6 плода срещу ракови заболявания, според специалисти                            
                                Таро карта за 4 ноември, вторник                            
            
                                Инхибитори на дипептидил пептидаза-4 – имат ефекти отвъд контрола на кръвната захар                            
                                Как се формира биологичният ни часовник?                            
                                Стресът се отразява видимо върху стойката и дишането, когато е хроничен                            
                                Извънматочна бременност - видове и клинична картина                            
            
				    
      Остави коментар