Продукти:
450 г бяло брашно;
60 г картофено пюре на люспи;
350 мл вода;
2 супени лъжици олио;
1 супена лъжица мед;
½ кубче мая;
2 чаени лъжици сол;
олио за купите и формите.
Начин на приготвяне:
Изсипете картофеното пюре в купа и го залейте с 300 мл вряща вода. Разбийте го с миксер до гладко пюре и го оставете настрана за два часа.
Разтворете меда и маята в 50 мл топла вода и оставете за 10-15 минути да шупне.
Изсипете сместа в пюрето и започнете да добавяте постепенно пресятото брашно. . Накрая сипете солта и олиото и омесете гладко тесто. Прехвърлете го в намаслена купа, завийте го с кърпа и го оставете за около час да втаса.
Прехвърлете тестото върху поръсена с брашно повърхност, оформете два хляба и ги разположете в насмени форми. Оставете ги на топло за 30-40 минути за поредното втасване. Направете по повърхността им нарези и ги сложете да се пекат в предварително загрята силно фурна. След 5-6 минути намалете огъня до 200 градуса и печете хлябовете до златисто. Извадете ги върху метална решетка и оставете да се охладят без да ги покривате с кърпа.
Рецептата е от книгата "Хляб от фурната и от хлебопекарната" на изд. "Колхида".