Съставки
600 гр цели пилешки гърди
3 с.л. соев сос
2 ч.л. царевично нишесте
2 с.л. сухо шери
1 ч.л. настърган корен от джинджифил
1 ч.л. захар
½ ч.л. сол
½ ч.л. смлян червен пипер
2 с.л. олио
2 средни зелени чушки, нарязани на едри парчета
2 стръка зелен лук, нарязан по дължина
1 чаша орехи – половинки
Задушен ориз
Приготвяне
Отделете кожата, разрежете гърдите на 2 тънки половинки и отделете костите. Нарежете месото на парчета около 1 см и оставете настрана.
В малък съд разбъркайте соевия сос с нишестето. Добавете сухото шери, корена от джинджифил, захарта, солта и червения пипер. Оставете настрана. Загрейте на силен огън голям тиган (желателно е за китайска кухня - уок), сипете олиото. Запържете, като непрекъснато разбърквате зеления лук и зелените чушки в горещата мазнина за около 2 минути или докато не омекнат малко.
Извадете ги от тигана, а на тяхно място сложете орехите като ги запържите до златисто с непрекъснато разбъркване в продължение на 2 минути.
Остранете от тигана (ако е необходимо добавете още мазнина). Запържете с разбъркване половината от пилето за 2 минути, отстранете от тигана и направете същото с другата част от месото. Върнете в тигана първата половина, прибавете сместа от соевия сос и разбъркайте добре.
Гответе докато сместа кипне леко и се сгъсти. Добавете орехите и зеленчуците, покрийте и гответе още 1 минутка. Зеленчуците и пилето се сервират заедно. Гарнирайте и с току- що приготвения ориз.
Ориенталските ястия са най-характерни с това, че се приготвят в малко, но сгорещена мазнина при непрекъснато бъркане. Пилето с орехи е един класически пример. Изпробвайте уменията си и се опитайте да ядете това ястие с клечки за китайска храна.
Пиле с орехи
13 декември 2005 10 27За 6 порции

Сподели
Коментари


Коментари
