fallback
Великденски пай с лапад
06 April 2009 07:37Времето на зеленолистните вкусотийки дойде и покрай Великден се очертава сериозно похапване на коприва, спанак, киселец и лапад
Можете да направите и заливка с яйце и мляко. Снимка: dreamstime
Необходими продукти:За плънка600 гр. лапад (може и спанак)300гр. сирене2 яйца1 ч.ч. кисело млякосол и черен пипер на вкусЗа тесто1 ½ ч.ч. брашно100 гр. масло1 жълтък½ ч.ч. студена вода Начин на приготвяне:Първо омесете тестото, като към брашното прибавите жълтъка, маслото и щипка сол. Разбъркайте добре.Започнете да месите тестото, като постепенно доливате вода. Ако стане много рядко, сипете колкото още брашно е необходимо.Полученото тесто трябва да е мекичко.Оформете го на голяма топка, завийте го във фолио и го сложете да стегне в хладилника за около 40 минути.През това време пригответе плънката – добре почистеният лапад се вари за много кратко. След което се отцежда хубаво в гевгир и се нарязва на дребно.В купа смесете лапада със сиренето, разбитите предварително яйца, киселото мляко и подправките. Плънката се разбърква хубаво.Когато са минали 40-те минути, извадете тестото от хладилника и го разточете върху набрашнена повърхност.Сложете го на дъното на намазнена тава (не много голяма), покрийте с плънката и печете около 50 минути в предварително загрята на 180-190 С фурна.
0 коментара
fallback