Необходими продукти (за 12 парчета):
за тестото:
200 г. брашно
70 г. пудра захар
1 пакетче натурална ванилия
1 щипка сол
1 жълтък
125 г. масло
мазнина за намазване на формата
брашно за работния плот
сух боб или грах
за крема:
400 г. натурален шоколад – 70% какао
100 г. масло
3 яйца
3 жълтъка
140 г пудра захар
за гарниране:
500 г ягоди
100 г настърган шоколад
Начин на приготвяне:
Брашното се изсипва върху работния плот.
Разбърква се с пудрата захар, ванилията, солта, като в средата се прави кладенче, прибавят се жълтъкът и 2 с. л. Вода. След това се добавя студеното масло, нарязано на едри парчета.
Всички продукти се кълцат с нож отвън навътре , докато станат на трохи. С ръце се замесва гладко тесто. Завива се с прозрачно фолио и се оставя да престои в хладилника 1 час.
Фурната се загрява на 200 градуси по Целзий. Тестото се разточва върху набрашнения плот и се слага в намаслената форма, покрита с хартия за печене, като се оформя ръб, висок 3 см.
Тестото се покрива с хартия за печене и отгоре се изсипва бобът. Пече се 10 минути в средата на фурната. Изважда се, хартията и бобът се отстраняват и се пече още 8 мин., докато стане хрупкаво.
300 г от шоколада се нарязват на дребно, останалият се настъргва. Нарязаният шоколад се разтопява с маслото на водна баня. Остава се да изстине. Блатът се изважда от фурната и се оставя леко да изстине.
Яйцата, жълтъците и пудрата захар се разбиват на крем. Прибавя се шоколадовият крем. Настърганият шоколад се поръсва върху блата и отгоре се сипва кремът. Тартата се допича още 10 мин. На 200 градуса по Целзий, докато се стегне.
Изважда се, оставя се да изстине и след това престоява 2-3 часа в хладилника. Ягодите се режат на четвъртини и се поднасят с тартата, поръсена с шоколад.
Хранителна стойност на 1 парче: 494 ккал, 2066 кДж, 8 г протеини, 31 г мазнини, 47 г въглехидрати.
От книгата „Шоколад за модерни хора“ на издателство „Gourmet”.