За 4 порции:
150 г млечен шоколад
1 с.л. желатин
100 мл кокосово масло
4 с.л. разтворимо кафе
2 яйца
20 мл кафеен ликьор
1 щипка сол
30 г захар
400 г сметана
250 г малини
1 банан
за гарниране:
кокосово мляко
кокосови стърготини
тънки кокосови резени
Начин на приготвяне:
Шоколадът се нарязва на едро и се разтопява на водна пара. Желатинът се накисва в студена вода. Кокосовото мляко се разбърква с кафето.
Едното яйце се разделя. Жълтъкът и другото яйце се разбиват на водна баня с кокосовото мляко на гъст крем. Желатинът се разтопява в крема. Добавят се шоколадът и ликьорът. Оставя се на студено.
Белтъкът се разбива с щипка сол, като постепенно се добавя захарта. Сметаната се разбива и заедно с разбития белтък се добавя крема.
Малините се почистват, бананът се обелва и се реже на шайби. За украса ръбовете на чашите се натопяват в кокосовото мляко и след това в кокосови стърготини.
Половината крем се напълва в чашите, отгоре се разпределят плодовете, като няколко хубави малини се запазват за украса и останалият крем се изсипва отгоре. Чашите се оставят най-малко 4 часа на студено. Преди сервиране се гарнира с останалите малини и кокосови резени.
От книгата "Шоколад за модерни хора" на ИК Gourmet.