Необходими продукти за 4 порции:
150 г млечен шоколад
1 с.л. vелатин
100 мл кокосово мляко
4 с.л. rазтворимо кафе
2 яйца
20 мл кафеен ликьор
1 щипка сол
30 г захар
400 г сметана
250 г малини
1 банан
за гарниране:
кокосово мляко
кокосови стърготини
тънки кокосови резени
Начин на приготвяне:
Шоколадът се нарязва на едро и се разтопява на водна баня. Желатинът се накисва в студена вода. Кокосовото мляко се разбърква с кафето.
Едно яйце се разделя. Жълтъкът и другото яйце се разбиват на водна баня с кокосовото мляко на гъст крем. Желатинът се разтопява в крема. Добавят се шоколадът и ликьорът. Оставя се на студено.
Белтъкът се разбива с щипка сол, като постепенно се прибавя захарта. Сметаната се разбива и заедно с разбития белтък се добавят към крема.
Малините се почистват, бананът се обелва и се реже на шайби. За украса ръбовете на чашите се натопяват в кокосово мляко и след това в кокосови стърготини.
Половината крем се изсипва в чашите, отгоре се разпределят плодовете, като няколко хубави малини се запазват за украса и останалият крем се сипва догоре. Чашите се оставят най-малко 4 часа на студено. При сервиране се гарнира с останалите малини и с кокосови стърготини.
От книгата „Шоколад за модерни хота на ИК „Gourmet"