Необходими продукти (за 12 парчета):
700 г тиква
150 г масло
3 яйца
150 г захар
1 пакетче ванилена захар
по 1/2 ч.л. канела и джинджифил на прах
1 щипка сол
1 ч.л. настъргана лимонова кора
3 ч.л. бакпулвер
350 г грис
50 г настърган шоколад
масло за формата
200 г тъмен кувертюр
Начин на приготвяне:
Фурната се загрява на 200 градуса. Тавата се покрива с хартия за печене. Тиквата се обелва, почиства се и се реже на резени. Пече се в средата на фурната 30 минути. Изважда се и се оставя да изстине.
Фурната се намалява на 180 градуса. Разтопява се маслото.
Тиквата се пасира. Яйцата се разбиват със захарта, ванилията, подправките, лимоновата кора и маслото. Прибава се тиквата. Смесват се бакпулверът и грисът и се прибавят към сместа. След това се добавя настъргания шоколад.
Тестото се сипва в намаслена форма с диаметър 26 см. Пече се в средата на фурната около 35 минути, изважда се и се оставя да изстине. Залива се с разтопения кувертюр.
Рецептата е от книгата "Шоколад за модерни хора" на Gourmet Publishing