Съставки
1/2 кг големи кайсии
1 чаша вода
1 чаша захар
1 чаена лъжичка лимонов сок
1 чаша сметана или млечен каймак
Приготвяне
Измийте кайсиите; поставете ги в дълбока тава;
Добавете захарта и лимоновия сок и запечете, докато плодовете омекнат и течността в тавата се сгъсти до получаването на сироп. Печете 20 - 25 мин. Извадете кайсиите и внимателно ги напълнете със сметаната (каймака). Оставете в хладилника и ги поднесете студени, поръсени с орехи и канела.
Този десерт е бил сред най-често поднасяните на султаните – заедно с кисело мляко или дори напълнени с кисело мляко вместо сметана.
Десертът на султана (Султан Татлиси), Турция
16 декември 2005 09 57Бърз, вкусен и лесен за приготвяне десерт с кайсии




На днешния празник зимата се събужда
Любовен хороскоп за зодиите в седмицата от 3 до 9 ноември
Магнитни бури през ноември 2025 г.: Кои са най-опасните дати
2024 г. вероятно е била най-горещата в последните 125 хил. години
Пробив в създаването на диаманти с помощта на електрони
В Китай се готвят да изстрелят ракетата Long March 2F с пилотирана мисия Shenzhou 21
Арда - Левски
Милан - Рома
ЦСКА - Монтана
Кристиано Роналдо няма спирка, вкара нови два гола
3 упражнения, с които да намалите мазнините около талията при перименопауза
Нумерологична прогноза за 2 ноември
Таро карта за 2 ноември, неделя
Дневен хороскоп за 2 ноември, неделя
Откриха нови сигнали в мозъка, чрез които се диагностицира Паркинсон
Кои храни са най-вредни за мозъка?
Как да разпознаем инфекциозна мононуклеоза в детска възраст?
Какво е козметичен фастинг и защо набира популярност?
Остави коментар