Съставки
1/2 кг големи кайсии
1 чаша вода
1 чаша захар
1 чаена лъжичка лимонов сок
1 чаша сметана или млечен каймак
Приготвяне
Измийте кайсиите; поставете ги в дълбока тава;
Добавете захарта и лимоновия сок и запечете, докато плодовете омекнат и течността в тавата се сгъсти до получаването на сироп. Печете 20 - 25 мин. Извадете кайсиите и внимателно ги напълнете със сметаната (каймака). Оставете в хладилника и ги поднесете студени, поръсени с орехи и канела.
Този десерт е бил сред най-често поднасяните на султаните – заедно с кисело мляко или дори напълнени с кисело мляко вместо сметана.
Десертът на султана (Султан Татлиси), Турция
16 декември 2005 09 57Бърз, вкусен и лесен за приготвяне десерт с кайсии

Сподели
Коментари


Коментари
