Съставки
250 гр орехови ядки
1/2 пак. канела на прах
1 бр. яйчен жълтък
1000 гр брашно тип 500
250 мл мляко краве прясно
150 гр маргарин
1 пак. ванилия
1 пак. мая
250 гр захар
200 гр мармалад от шипки
5 бр. яйца
1 лимонова кора
Приготвяне
1.Разтворете маята с чаена чаша хладко мляко
2.Към останалото прибавете захарта и маргарина
3.Разтопете ги на котлона и оставете сместа да поизстине
4.Разбийте яйцата с миксер и сипете в тях разтворената мая
5.Тази смес прибавете към другата (със захарта и маргарина)
6.Разбъркайте добре и оставете 8-10 часа да престои, да втаса (Добре ще е да завиете съда с вълнено одеяло)
7.След това сложете брашното, кората от лимона и ванилията
8.Омесете тесто и го оставете отново да втаса - докато увеличи обема си двойно
9.Разделете го на три части
10.Разточете всяка надълго и я намажете със смес от мармалада, счуканите орехи и канелата
11.Навийте я на руло и я усучете
12.От трите рула изплетете плитка и я сложете в продълговата форма, намазана с олио
13.Тестото трябва да бъде под нивото на половината от дълбочината на формата
14.Намажете отгоре козунака с разбития жълтък
15.Оставете го отново да втаса (докато изпълни съда)
16.Печете го на 200 градуса, без да загрявате предварително фурната
17.Когато се позачерви, намалете на 150 градуса и го посипете със захар.
Козунак с орехова плънка
16 декември 2005 10 41Трудна, но вкусна рецепта

Сподели
Коментари


Коментари
