Съставки
500 гр брашно тип 500
50 гр захар
350 гр масло
1 бр. яйца
1 пак. мая
50 мл ракия
20 мл мляко краве прясно
Приготвяне
1.Налейте в купичка 1/2 чаена чаша хладка вода и разтворете в нея 1 супена лъжица захар
2.Сипете маята и оставете така 10 минути да втаса
3.Пресейте брашното в тава, направете \'кладенче\' в средата и сложете в него захарта
4.Добавете солта, разбитото сурово яйце, ракията, млякото и маслото (на парченца)
5.Разбъркайте продуктите с пръсти, за да се получи хомогенна смес
6.Прибавете маята и с брашното замесете тесто, докато пръстите ви започнат да се отделят от него
7.Оформете го на топка и го сложете на топло, покрито с кърпа
8.След около 3 часа, когато удвои обема си, то е вече готово
9.Омесете тестото повторно
10.Отделете от него за ленти, с които ще прикрепите боядисаните яйца
11.Оформете от тестото венец и на 3 места пъхнете яйца, върху които кръстосайте тестените ленти
12.В средата може да поставите други три яйца
13.Сложете венеца в намаслена тава и го оставете да втасва 30 минути
14.Загрейте фурната до 180 градуса и печете венеца 40 минути, докато бухне и да се зачерви
Великденски празничен венец
20 април 2006 11 43Направете празника още по-светъл

Сподели
Коментари


Коментари


iaicata surovi ili vareni???
Отговори
Сигнализирай за неуместен коментар
1 - 1 от 1