Съботни гофрети
8 декември 2006 13 59Най-прекрасната закуска за събота сутринта или чуден празничен десерт

Необходими продукти
100 гр брашно тип 500
1/4 пак. бакпулвер
1/8 ч.л. сол
15 гр пудра захар
1 бр. яйца
175 мл мляко краве прясно
40 гр масло
1 пак. ванилия
Начин на приготвяне
В голяма купа се пресяват брашното, солта и бакпулвера, добавя се захарта. Към сместа се добавят жълтъкът от яйцето и малко мляко и се бърка, докато се получи гладка кремообразна смес.
Постепенно се прибавя и останалото мляко, разтопеното масло и ванилията, докато се получи тесто с консистенцията на боза.
Гофретникът се загрява и се намазва с масло. Белтъкът се разбива с чиста и суха бъркалка на твърд сняг и се добавя към тестото.
Тестото се сипва в гофретника според указанието в упътването към уреда. Затваря се и се пече, 30 секунди или докато гофретата стане златиста.
По-дълго изпечените гофрети са по-тъмни и по-хрупкави, докато по-кратко печените са по-бледи и меки. Готовите гофрети се поднасят веднага със сладко, сметана, течен шоколад, мед или др.
Сподели
Коментари


Коментари
