750 гр ягоди
200 гр пудра захар
200 гр сметана
1 лимон
15 гр желатин
150 мл вода
Начин на приготвяне
Натопете желатина в купа студена вода.
В отделен съд сипете 150-те милилитра вода и захарта и го сложете на котлона. Когато захарта се разтопи, отстранете съда от печката и оставете да изстине.
Отделете ¼ от захарния сироп преди да е изстинал напълно и към него прибавете изваденият от водата желатин.
Разбъркайте добре и прецедете. Измийте и изчистете ягодите, като запазите няколко за украса. Останалите намачкайте.
Разбъркайте намачканите ягоди, сиропа и желатина и прибавете лимоновия сок. Разбийте сметаната и я прибавете внимателно към вече изстиналата смес.
Изсипете крема във форма за сладкиш от онези, които после се обръщат с дъното нагоре, като я намажете с мазнина без вкус. За случая можете да използвате бадемово олио за готвене.
Оставете в хладилника за 12 часа.
Обърнете формата в подходяща голяма чиния и декорирайте с ягоди.