IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Ябълков пай

9 юли 2007 13 18

Вкусен и здравословен плодов сладкиш

Ябълков пай

Необходими продукти за тестото:

300гр. брашно

125гр. краве масло

чаша зехтин

1 яйце

2 ванилии

щипка сол

Необходими продукти за пълнежа:

4-5 средно големи ябълки

1 лимон

30 гр. канела

5 с.л. захар

1 ванилия

Начин на приготвяне на тестото:

Пресейте брашното в голяма тава. Нарежете маслото на парченца, прибавете солта и двете ванилии. Започнете да мачкате всичко като прибавяте зехтина и разбитото яйце. Мачкайте добре докато стане хомогенно, но не прекалено меко. Разделете полученото тесто на 2 топки в съотношение 2:1 и ги оставете в хладилника за 15 минути.

Начин на приготвяне на пълнежа:

Измийте ябълките и ги обелете. Изрежете сърцевината с нож. По ваше желание ги настържете на ренде или ги накълцайте на малки кубчета или шайби, след което ги сложете в голяма купа. Настържете на ренде кората на лимона, сложете захарта, канелата и ванилията. Бъркайте докато всичко се смеси добре.

Начин на приготвяне на пая:

Разточете по-голямата топка тесто. Намажете форма за пай или плитка тава с маргарин и сложете разточеното тесто. Прибавете плънката като я притискате, за да се оплътни добре. Другата топка тесто разточете и нарежете на лентички. Сложете ги на кръст върху пая като ги кръстосвате една под друга. Намажете с жълтък и сложете пая в предварително загрята фурна на 220 градуса. Печете около 30-40 минути.

КоментариКоментари

soraia ( преди 14 години )
Благодаря за тази рецепта.Лесна и невероятно вкусна.Моята майка я правеше и беше божествена!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар