Необходими продукти за тестото:
300гр. брашно
125гр. краве масло
чаша зехтин
1 яйце
2 ванилии
щипка сол
Необходими продукти за пълнежа:
4-5 средно големи ябълки
1 лимон
30 гр. канела
5 с.л. захар
1 ванилия
Начин на приготвяне на тестото:
Пресейте брашното в голяма тава. Нарежете маслото на парченца, прибавете солта и двете ванилии. Започнете да мачкате всичко като прибавяте зехтина и разбитото яйце. Мачкайте добре докато стане хомогенно, но не прекалено меко. Разделете полученото тесто на 2 топки в съотношение 2:1 и ги оставете в хладилника за 15 минути.
Начин на приготвяне на пълнежа:
Измийте ябълките и ги обелете. Изрежете сърцевината с нож. По ваше желание ги настържете на ренде или ги накълцайте на малки кубчета или шайби, след което ги сложете в голяма купа. Настържете на ренде кората на лимона, сложете захарта, канелата и ванилията. Бъркайте докато всичко се смеси добре.
Начин на приготвяне на пая:
Разточете по-голямата топка тесто. Намажете форма за пай или плитка тава с маргарин и сложете разточеното тесто. Прибавете плънката като я притискате, за да се оплътни добре. Другата топка тесто разточете и нарежете на лентички. Сложете ги на кръст върху пая като ги кръстосвате една под друга. Намажете с жълтък и сложете пая в предварително загрята фурна на 220 градуса. Печете около 30-40 минути.