IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испански крем-карамел

26 септември 2007 12 13

Много вкусен и при това - ниско маслен

Испански крем-карамел

Необходими продукти:

150 грама захар

2 жълтъка

6 белтъка

415 милилитра вода

1 кутия (около 400 милилитра) обезмаслено кондензирано мляко

няколко капки ванилия (или 1 прахче)

щипка сол

Начин на приготвяне:

В подходящ съд карамелизирайте захарта. Карамелът трябва да е светъл на цвят, не го препичайте.

Ще ви трябва кръгла тава за печене с диаметър около 22 сантиметра. Излейте внимателно в нея карамела, ако е необходимо я наклонете, за да покрие плътно дъното й. Можете да използвате и по-малки купички, в каквито ние приготвяме десерта.

В средно голяма купа разбийте жълтъците и белтъците. Добавете водата, млякото, ванилията и солта. Разбийте внимателно до пълното им смесване. Изсипете в тавата, която след това увийте с влажна кърпа.

Поставете съда в дълбока тенджера с гореща вода, която стига до половината на тавата със сместа. Оставете така за около час, водата трябва да е гореща, но да не ври. След това оставете получената смес да се охлади за още час и после да престои поне една нощ.

За да извадите десерта от тавата, използвайте тънък нож. С него ще освободите ръбчетата. Накрая обърнете върху съда, в който ще го сервирате. 

Украсете с плодове по свой вкус или бита растителна сметана.

КоментариКоментари