Необходими продукти:
около 80 грама бяло брашно
30 грама неподсладено какао на прах
половин чаена лъжичка сода за хляб
2 щипки сол
50 грама масло, оставено на стайна температура
50 грама захар
1 ванилия на прах
2 супени лъжици фини овесени ядки
30 грама черен шоколад (до 50% съдържание на какао)
Начин на приготвяне:
Пресейте брашното, какаото, содата и солта в средно голяма купа. След това с помощта на миксер разбийте маслото в голям съд докато бухне. Сипете захарта и ванилията и бийте до пълното им смесване.
Добавете пресятите продукти и ги размесете с ръце. Изсипете и овесените ядки. Накрая сложете и едро настъргания шоколад и омесете добре тестото – трябва да стане твърдо.
Загрейте фурната на около 2000 С. Намажете с масло голяма тава за печене.
Намаслете и дланите си, вземете едно средно голямо парче от тестото и го оформете като топче. След това го сложете в тавата и продължавайте така, докато използвате цялото тесто.
Оставяйте разстояние между курабийките, за да не се слепват при печенето. Всяка от тях можете да украсите с по един суров фъстък или бадем, да ги поръсите със счукани орехи или каквото ви хрумне. Печете до потъмняването им, около 15 или колкото е необходимо. Сервирайте охладени.