fallback

Коледен щолен за Великден? Защо не

28 March 2010 12:04

Няма Коледа, няма Великден - щом е празник ще сe хапва

Останалият след Великден козунак, можете да си го хапнете на пържени филийки. Много е вкусно! Снимка: CB

Необходими продукти: 500 гр. брашно 250 мл. прясно мляко ¾ ч.ч. (150 гр.) захар кубче мая 250 – 300 гр. масло 2 ванилии 1 ч.л. смлян кориандър 5-6 бр. карамфилчета 1 ч.л. индийско орехче щипка сол настъргана кора от 1 лимон За плънката: 2 смокини от сладко малко локум 150 гр. стафиди 80 гр. захаросани цитрусови кори около 100 гр. ядки (бадеми или лешници) 5 с.л. ром пудра захар Начин на приготвяне: Смокините и стафидите се накисват за около час в рома. В леко затопленото прясно мляко разтворете маята, добавете лъжичка захар и оставете да престои на топло за около 15 минути. Пресейте брашното, разбъркайте го с ванилиите, захарта, настърганата лимонова кора, солта, кориандъра, счуканите карамфилчета и настърганото индийско орехче. Разтопете маслото и когато се е поохладило малко го добавете към брашнената смес. Добавете и втасалата мая. Започнете да месите тесто. Когато стане гладко и сравнително мекичко го оставете да втасва на топло за около 1 час. Кисналите в ром плодове, ядките, цитрусовите кори и локума нарежете на парченца и ги размесете с вече втаслото тесто. Оформете руло от тестото и го сложете в продълговата тава, дъното на която е покрито с  намазнено алуминиево фолио и поръсено с брашно. Оставете го да втасва така още около 45 минути, след което го печете около час на 180 С. Ако започне да загаря отгоре го покрийте с фолио и намалете градусите на фурната. След като е изпечен щоленът се залива с малко разтопено масло и се поръсва целия с пудра захар. Ето още няколко рецепти за великденски козунаци: Козунак със стафиди и бадеми Козунак с орехова плънка Великденски празничен венец

Автор на статията:
Мария Господинова
Сподели
0 коментара
fallback