Необходими продукти за 8 броя:
80 гр. пушена сьомга, тънко нарязана
1 ч.л. уасаби
вода с оризов оцет
150 гр. готов ориз за суши
2 репички
пресен копър за украса
Начин на приготвяне:
Пушената сьомга се нарязва на парчета с размер 3 х 5 см. Всяко парче се намазва от едната страна с малко уасаби.
С навлажнени във вода с оцет ръце се оформя оризът за нигири, без да се притиска прекалено.
Парче сьомга се слага в лявата ръка с намазаната с уасаби страна нагоре. Отгоре се поставя оризът и леко се притиска с палец.
Внимателно се обръща и се дооформя отстрани, за да се получи типичната форма на нигири.
Готовите нигири се нареждат върху плато. Репичките се настъргват на ситно ренде. Украсява се с ивици репички и стръкчета копър.
Хранителна стойност за 1 брой: 88 ккал, 369 кДж, 3 гр. Протеини, 2 гр. Мазнини, 14 гр. въглехидрати
От книгата „Суши за модерни хора“ на издателство Гурме.