Необходими продукти:
500 г калмари
1 глава кромид лук
1 кафена лъжичка доматено пюре
½ чаена чаша бяло вино
1 ликьорена чаша коняк
сметана
сол
1 щипка кайенски пипер (или лют червен)
олио
Начин на приготвяне:
Нарежете калмарите на ивици с дебелина около 3мм и ги подсушете с чиста кърпа.
Задушете накълцания лук в малко олио. Добавете калмарите и запържете, докато се изпари водата, която се отделя при пърженето. Посолете. Залейте с коняка и фламбирайте.
Прибавете доматеното пюре, бялото вино и пипера. Оставете на огъня още десет минути и сервирайте, след като сте прибавили соса и сметаната.
От книгата "Риба и морски дарове" на Невяна Кънчева, изд. Колхида