Необходими продукти (за 16 броя):
500 г тиквички
500 г картофи
7 г суха активна мая
½ връзка магданоз
1 ч.л. смлян черен пипер
сол на вкус
брашно и 2 яйца за паниране
мазнина за пържене
Начин на приготвяне:
Тиквичките се настъргват на средно ренде, посоляват се и се оставят в гевгир за половин час да си пуснат водата.
След това се изстискват и поставят в купа.
Картофите се сваряват, след което като изстинат се обелват и се настъргват на същото ренде.
Смесват се заедно с тиквичките, маята, нарязания на ситно магданоз и подправките.
Оформят се 16 топки, които са овалват в първо в брашно, после в яйцата.
Оформят се като кюфтета и се пържат от двете страни в нагрятата мазнина.
Поднасят се с кисело мляко с копър, или с доматен сос.
От „Моята диетична кухня“ на Георги Бордовски, ИК „Колхида“