Необходими продукти за 4 порции:
20 г пресен джинджифил
1 глава лук
3 скилидки чесън
1 червена люта чушка
5 с.л. oлио
100 мл сух бял вермут
400 мл пилешки бульон
1 ч.л. нишесте
20 г натурален шоколад
сол
пипер
индийско орехче, настъргано
16 задушени скариди
Начин на приготвяне:
Джинджифилът се обелва и нарязва на дребни кубчета.
Лукът и 1 скилидка чесън се обелват и се накълцват на ситно. Лютата чушка се разрязва по дължина, почиства се от семките и също се накълцва на ситно.
Две супени лъжици олио се загряват и всичко се задушава. Залива се с вермута. Долива се пилешкият бульон на силен огън и се редуцира наполовина.
Нишестето се разбърква с 3 с.л. Студена вода и се добавя към соса. Подправя се със сол, пипер и индийско орехче.
Сосът се отстранява от котлона и се оставя да се охлади.
Останалите скилидки чесън се обелват и се накълцват на ситно. Останалото олио се загрява и чесънът леко се запържва. Добавят се скаридите и се запържват около 5 мин.
Скаридите се разпределят в чиниите и се сервират с шоколадовия сос.
От книгата "Шоколад за модерни хора" на издателство "Gourmet"