Необходими продукти за 4 порции:
за пакетчетата:
200 г тиква
150 г картофи
сол
2 жълтъка
3 с.л. брашно
1 с.л. масло
индийско орехче
прясно смлян черен пипер
1 щипка захар
4 квадрата бутертесто (8x8 см)
за тиквата със сусам:
600 г тиква
сол
4 с.л. сусам
3 с.л. галета
2 с.л. брашно
1 яйце
2 с.л. масло
Начин на приготвяне:
Тиквата се обелва и се почиства от нишките и семките. Картофите се обелват и се измиват. Варят се заедно с тиквата в подсолена вода около 20 мин., изцеждат се и се оставят да поизстинат.
Тиквата и картофите се смачкват през преса. Добавят се един жълтък (като от него се заделя малко), брашното и маслото. Подправя се с индийско орехче, черен пипер и захар.
Бутертестото се размразява. Фурната се загрява до 200 градуса по Целзий.
По ¼ от тиквената маса се поставя в средата на всеки квадрат от бутертестото и се покрива с ъглите. Намазват се с останалия жълтък и се пекат в сгорещената фурна около 15 мин. До златисто.
За тиквата в сусамена панировка: тиквата се обелва, почиства се и се реже от нишките и семките и се реже на парчета с дебелина 1 см. Бланшират се в солена вода, отцеждат се и се посоляват.
Смесват се сусамът с галетата и брашното, яйцето се разбива. Парченцата тиква се потапят първо в яйцето, след това в сусамената смес.
В тиган се загрява маслото и в него се запържват парченцата от двете страни до златисто. Изваждат се от тигана и се отцеждат от мазнината върху кухненска хартия.
От книгата „Парти рецепти за модерни хора“ на ИК Gourmet.