Необходими продукти:
около 250 г спанак (замразени кубчета)
1 глава кромид лук
2 картофа
1 морков
1 малък пащърнак
3 с.л. зехтин
1 с.л. универсална зеленчукова подправка (2 кубчета зеленчуков бульон)
сок от ½ лимон
100 мл течна готварска сметана
Лукът се нарязва на дребно, а морковът и пащърнакът – на кубчета. Картофите също се режат на кубчета и се заделят.
Трите зеленчука (първите) се запържват в зехтина, след което се наливат 1,2 л вода, слагат се спанакът (без да се размразява), нарязаните кубчета картофи и подправката.
Супата се вари около половин час, след което се сваля от огъня и се добавят сметаната и лимоновия сок. Разбъркайте и е готово.
От книгата "Моята диабетична кухня" от Георги Бордовски, ИК "Колхида".