Необходими продукти (за 6 броя):
¼ краставица
½ добре узряло авокадо
6 листа зелена салата
3 листа нори (традиционни водорасли)
вода с оризов оцет
1 ч.л. уасаби
1 ч.л. майонеза
6 сварени и обелени скариди
4 с.л. хайвер от сьомга
японски соев сос за топене
Начин на приготвяне:
Краставицата се нарязва на 4 по дължина, почиства се от семената и се нарязва на ивици. Листата салата се измиват и се подсушават.
Листовете нори се разполовяват. С навлажнени във вода с оцет ръце се оформят 6 еднакво големи топчета ориз.
В лявата ръка се поставя ½ лист нори с гладката страна надолу. Отгоре се поставя топче ориз и се намазва с малко уасаби и майонеза.
Върху топчето се слагат 1 скарида, по 1/6 от хайвера, краставиците и авокадото и 1 лист салата и се притискат леко. Левият долен ръб на листа нори се сгъва надясно и се оформя фунийка.
Външният ръб се залепва с 2 зрънца ориз. По същия начин се приготвят още 5 фунийки. Сервират се в купичка соев сос.
Из книгата "Суши за модерни хора" на ИК Gourmet.