Необходими продукти:
300 г диня
150 г пуешка шунка
100 г жълто сирене (Гауда или Едам)
1 кисела ябълка
1 ч.л. лимонов сок
250 г царевица от консерва
1 голяма глава кромид лук
2 с.л. стафиди
няколко листа мента за украса
За соса:
½ ч.ч. йогурт
2 с.л. майонеза
1 с.л. течен мед
1 с.л. лимонов сок
бял пипер
Приготвяне на соса:
Разбъркайте добре съставките на соса, покрийте го и го оставете в хладилника за един час.
Приготвяне на салатата: Отцедете царевицата, сиренето нарежете на тънки ивички, а шунката - на лентички. Махнете семките на динята и я нарежете на кубчета.
Обелената ябълка нарежете на ивички, полейте я с лимоновия сок. Лука нарежете на ситно. Разбъркайте съставките в салатата, полейте я със соса, отново разбъркайте и украсете с листа от мента.
От книгата "Готвим със сирена" на Теодора Пенчева