Необходими продукти за за 6 порции:
500 гр. картофи
2 зелени ябълки (леко кисели)
3 домата
1 малка зелена чушка
40 мл вино мускат
80 гр. маслини (пълнени с чушки)
50 гр. сирене Честър
80 гр. шунка (варена, не сурово пушена)
2 гл. лук
3 стръка зелен лук
За дресинга:
30 млоцет
100 мл зехтин
1 ч. л. горчица
черен пипер
сол
Приготвяне и сервиране:
Картофите се сваряват в подсолена вода. След това се отцеждат, обелват и нарязват на тънки шайби. Поставят се в купа и се добавя бялото вино. Ябълките се обелват, почистват и се нарязват на малки кубчета. Доматите се обелват, почистват се от семената и се нарязват на четвъртинки. Чушката и пълнените маслини се нарязват на шайби.
Сиренето се нарязва на малки кубчета. Зрелият и зеленият лук се нарязват на ситно. Шунката се нарязва на тънки ивици. Към картофите се добавят последователно ябълките, доматите, чушките, маслините и сиренето.
Дресинг: горчицата се смесва с оцета, добавя се сол и черен пипер на вкус. Зехтинът се добавя на тънка струйка (както при приготвяне на майонеза), като през това време се бърка с миксер.
Салатата се разпределя на порции, залива се със соса, поръсва се с лука и накрая с шунката. Сервира се охладена. Към нея се предлага бяло, сухо мускатово вино.